Domácí zavináče

SEZNAM SUROVIN

sladkovodní ryby (čerstvá bez šupin, hlavy a ploutví - pstruh, lín, candát, bělice......)

cibule, mrkev, okurka nakladačka, citron

NÁLEV

12 dl voda

3 dl ocet

30 g sůl

2 lžičky cukru

1 lžička pepře

4 kuličky nového koření

1 bobkový list

POSTUP PŘÍPRAVY

Přísady na nálev 1 dobře promícháme, až se sůl rozpustí. Připravené ryby pečlivě opláchneme pod studenou vodou a naskládáme do skleněné nebo kameninové nádoby. Zalijeme je připraveným nálevem, zakryjeme fólií, ryby zatížíme a necháme odležet v chladu asi 5 dní.

Smícháme přísady na nálev 2 a přivedeme k varu. Přidáme očištěnou mrkev a oloupanou cibuli nakrájené na nudličky, lehce je v nálevu povaříme a odstavíme z ohně. Vychladlý nálev přecedíme, zeleninu s kořením necháme dobře odkapat a odstraníme bobkový list.

Odleželé ryby vyjmeme z nálevu, po délce je opatrně rozpůlíme ostrým nožem a páteř a velké kosti vyloupneme. Takto připravené rybí půlky rozložíme na tác nebo prkénko. Poklademe je odkapanou mrkví a cibulí a přidáme na nudličky nakrájené okurky. Půlky i s náplní opatrně stočíme a závitky spíchneme párátkem, aby držely tvar.

Naplněné závitky vložíme do vhodné sklenice, zalijeme je scezeným nálevem 2, přidáme kolečka citronu, sklenici zakryjeme papírem, převážeme a uložíme v chladu ještě nejméně na 3 dny, aby se zavináče dobře proležely. Podáváme s čerstvým chlebem.

 

KALENDÁŘ AKCÍ

«LEDEN»
POÚTSTČTSONE
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

OBLÍBENÝ RECEPT

Magazín